dieta w pcos
Dieta w PCOS – zalecenia ogólne
29 marca 2016
Słodka pułapka2
Dlaczego cukier szkodzi czyli recenzja książki „Słodka pułapka”
13 kwietnia 2016

Pełnoziarniste muffiny bananowe z cynamonem bez cukru

pełnoziarniste muffiny bananowe przepis

Kto nie ma ochoty na słodycze skoro słodki smak mamy zaprogramowany niemal w genach? Uwielbiamy słodkości i zwykle mamy faktycznie z nimi problem. Tylko, że słodkość słodkości nie jest równa. Zawsze można zjeść ciastko ze sklepu z masą cukru i oleju palmowego lub domową słodkość, która zaspokoi ochotę na słodycze, a jednocześnie dostarczy masę ważnych związków (witamin, składników mineralnych) dla naszego organizmu. Z tych dwóch opcji naprawdę sensowniejsze jest poświęcenie 30 minut na domowe pełnoziarniste muffiny bananowe, które dzisiaj proponuję 🙂 To jak? Widzimy się w kuchni? 🙂 

 

PEŁNOZIARNISTE MUFFINY BANANOWE

 

SKŁADNIKI NA 12 MUFFINEK:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (około 150g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 całe jaja
  • 40 ml oleju około 4 łyżki stołowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych
  • 3 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • opcjonalne 1 łyżka ksylitolu lub nieco stewii (ja do swojej wersji nie dodałam ich)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, wiórki kokosowe, posiekane orzechy oraz sumienię lniane i ksylitol lub stewię. Dobrze wymieszaj.  

2. W drugiej misce roztrzep jaja, dodaj zblendowane lub rozdrobnione widelcem banany, wlej olej.  Dobrze wymieszaj łyżką. Polecam Ci banany rozdrobnić widelcem, a nie blendować. Takie rozdrobnione można wyczuć w muffinach i według mnie smak oraz tekstura są atrakcyjniejsze. 

3. Do masy z suchymy składnikami dodaj mokre składniki. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie łyżką. Mieszaj w jednym kierunku (mówiąc szczerze nie wiem czemu tak trzeba, ale ponoć ma to jakiś wpływ więc się dostosowuję 🙂

4. Wkładaj masę do foremek do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut.  🙂  

5. Po tym czasie pełnoziarniste muffiny bananowe są gotowe do zjedzenia….ale poczekaj! Nie bądź łasuchem! Niech przestygną 🙂 

 

PORADA:

Możesz przygotować więcej muffinek i je zamrozić i np. wziąć ze sobą w podróż, do pracy. Nie zachęcam do jedzenia ich codziennie, ale też zamrożenie ich i wyciągnięcie w odpowiednim momencie może okazać się zbawienne w kryzysowej sytuacji.  🙂

Wkładając masę do foremek można do środka włożyć coś ala niespodzianka np. kawałek czekolady, kilka borówek, migdał lub inny orzech. Możliwości jest mnóstwo 🙂 

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 MUFFINKI

 

Kcal : 156 kcal

Białko: 4,2g

Węglowodany: 17,4 g

Błonnik: 3,6g

Tłuszcz : 9 g

Kwasy omega-3: 1087 mg

Muffinki są dobrym źródłem również magnezu, selenu, potasu, tiaminy, witaminy B6 i miedzi.

 

Inny pomysł na szybką domową słodycz mojego autorsta znajdziesz na blogu Kreatornia Zmian. Wegańskie batony morelow-cytrynowe 🙂 Zapewniam Cię, że to słodkości kochają nawet dzieci. 

 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na pełnoziarniste muffiny bananowe daj znać. Wypróbuj 🙂 Przekaż artykuł dalej. Udostępnij w sieci. Będę Ci bardzo wdzięczna. 🙂 

 

Ściskam

http---signatures.mylivesignature.com-54494-118-13B24DD0D3774E1D957788BB57533FD8

 

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ TEST NA PCOS ORAZ LISTĘ BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH. NO I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NOWYMI ARTYKUŁAMI 🙂