pcos diagnostyka leczenie dieta
PCOS – diagnostyka choroby
29 października 2015
ksylitol
Ksylitol czyli słodka alternatywa
14 listopada 2015

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

krem z dyni

Krem z dyni czyli sezon dyniowy w pełnej krasie.  Grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję wobec której trudno przejść obojętnie. 🙂

Krem z dyni to jedna z moich ulubionych zup. Najbardziej lubią ją w wersji z nutką kokosowego mleka, curry, cynamonu i gałki muszkatołowej. To ciepły, słodki smak jesieni i może dlatego właśnie tak zwykle dynia u mnie jest podawana. Poniżej przepis na krem z dyni w moim klimacie. Sprawdź, bo jest naprawę pyszny. Lubią go również dzieci 🙂

Jeśli masz PCOS lub nie jadasz nabiału z jakiegoś powodu możesz zastąpić śmietanę 12% większą ilością mleka kokosowego lub nie dodawać śmietany wcale. Zupa będzie miała nieco mniej kremowy smak, ale nadal będzie przepyszna. 🙂 Wartość odżywczą dyni możesz sprawdzić pod tym linkiem.

 

 

KREM Z DYNI Z MLEKIEM KOKOSOWYM

 

Składniki:

  • Wywar warzywny ze świeżej włoszczyzny ( ugotowany na około 2 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych)
  • 1/2 średniej wielkości dyni (nie wiem ile mogło jej być po obraniu, ale myślę, że około 2 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowy lub kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 200 ml śmietany 12% (można pominąć)
  • przyprawy: curry, pieprz czarny, sól, papryka czerwona słodka,  imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj wywar warzywny ze świeżej włoszczyzny, wcześniej obranej i umytej. Nie musisz kroić warzyw w małe kawałki. Zupę i tak będziesz na końcu blendować.
  2. Gdy wywar się gotuje pokrój cebulę i obierz dynię. Dynię należy pokroić w kostkę lub mniejsze kawałki (szybciej się ugotuje).
  3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę po czym dodaj dynię i duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  4. Wrzuć dynię do gotującego się wywaru i gotuj od 15-20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem aż dynia zmięknie.
  5. Obrane ząbki czosnku dodaj do zupy.
  6. Zupę dopraw solą, pieprzem, curry (u mnie około 3-4 łyżki)  i resztą przypraw wg preferencji. Ja dodaje troszkę cynamonu, gałki i imbiru i sprawdzam smak. Jeśli nie gotujemy dla dzieci można dodać pieprzu kajeńskiego. Jeśli brakuje mi jeszcze którejś nuty smakowej dodaję więcej przypraw.
  7. Pozwól się całości jeszcze chwilę pogotować. Wlej mleko kokosowe, chwilę gotuj (3-5 minut) po czym zdejmij z ognia, nieco przestudź i zblenduj zupę.
  8. Krem z dyni podawaj tak jak lubisz. 🙂 Ja dodaję prażony słonecznik lub inne orzechy/pestki.

 

 

Uwaga! Warzywa z wywaru miksuj. Nigdy nie wyrzucaj. Nie marnuj żywności.  Ja również nie wyrzucam ziela angielskiego i liści laurowych. Uważam, że zmiksowanie ich nadaje zupie bogatszy i bardziej aromatyczny zapach i bogatszy smak.

 

 

A jaki jest Twój ulubiony sposób na dynię? A może krem z dyni przygotowujesz całkiem inaczej. Daj znać. Chętnie skuszę się na inne dyniowe wariacje 🙂