marchew IG insulinooporność
Marchewki nie można w insulinooporności! Serio?
17 kwietnia 2016
woda z cytryna
Dlaczego warto pić wodę z cytryną?
9 maja 2016

Przepis na szybki i prosty chleb bananowy

chleb bananowy przepis

Chleb bananowy stał się wypiekiem w moim dwuosobowym gospodarstwie domowym na porządku tygodniowym. Odkąd zaczęłam go piec mocno eksperymentuję ze składnikami oraz dodatkami by znaleźć taką wersję, który odpowiada mi i Pawłowi najbardziej. Przepis, który dziś zmieszczam na blogu jest bardzo podstawowy i można właściwie zrobić go zawsze ze składników obecnych w domu. Jako dodatek użyłam orzechów brazylijskich i siemienia lnianego, ale możesz pominąć te składniki jeśli nie masz ich w kuchni.

Chleb bananowy zastępuje nam często kupny chleb. Mieszkamy w Anglii gdzie bardzo trudno o dobrej jakości chleb, a ten, który jadamy ze sklepu nie jest łatwo dostępny. Stąd powstała alternatywa. Mam nadzieję, że Ci posmakuje 🙂  

 

PRZEPIS NA PROSTY I SZYBKI CHLEB BANANOWY

 

Składniki:

 

  • 3 bardzo dojrzałe banany (takie które mają już brązowe plamki najlepiej)
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej lub dla osób, które nie jedzą glutenu mąki migdałowej/kokosowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 średnie jaja
  • 4 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżki rozdrobnionego siemienia lnianego (nie odtłuszczonego mielonego najlepiej)
  • 10 posiekanych orzechów brazylijskich

 

Przygotowanie:

 

  1. Przesiej mąkę przez sitko i dodaj do niej suche składniki: posiekarne orzechy, siemię lniene i sodę oczyszczoną. Wymieszaj wszystko dokładnie. 
  2. W drugiej misce rozgnieć widelcem banany na gładką masę (możesz je również zblendować). Dodaj roztrzepane jaja oraz olej. Wymieszaj dokładnie. 
  3. Dodaj mokre składniki do naczynia z suchymi składnikami i wymieszaj całość łyżką. Sprawdź czy masa jest dobrze wymieszana, nigdzie nie ma grudek, miejsc z „suchą mąką”. 
  4. Standardową keksówkę posmaruj odrobiną oleju by wyciągnąć chleb bananowy z łatwością po upieczeniu (możesz też zrezygnować z tego kroku używając papieru do pieczenia). Wlej masę. 
  5. Jeśli masz ochotę  posyp chleb bananowy siemieniem lnianym czy wiórkami kokosowymi. 
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. 

 

UWAGA!

Do przepisu nie dodaję dodatkowego cukru czy miodu. Jeśli jednak chcesz osłodzić wypiek możesz dodać ksylitol lub na przykład kilka kropli stewii w płynie. Osłodzenie wypieku sprawi, że chleb bananowy raczej będzie bardziej suchym ciastem. Czasem tak robię generalnie jednak chleb bananowy jest faktycznie dla nas chlebem, jadamy go z wędliną, hummusem, pastami kanakowymi.  

 

Jeśli jeszcze nie znasz chleba bananowego koniecznie spróbuj go upiec i daj znać jak Ci smakował. To niecałe 20 minut przygotowania, a możesz cieszyć się zdrowym chlebem, który nie zawiera żadnych zbędnych składników. Może też znasz jakiś prosty przepis na chleb bez drożdży i podzielisz się ze mną? 

 

Ściskam

http---signatures.mylivesignature.com-54494-118-13B24DD0D3774E1D957788BB57533FD8

 

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ TEST NA PCOS ORAZ LISTĘ BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH. BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NOWYMI ARTYKUŁAMI 🙂